به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان
عوامل قابل کنترل و پیشگیری کننده از پوکی استخوان
پوکی استخوان یا استئوپروز به کاهش توده استخوانی و ضعیف و سست شدن بافت استخوان گفته می شود، که سرانجام به شکستن استخوان منتهی می شود.
به گزارش روابط عمومی بیمارستان شهدای سروستان کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان، درخصوص فرارسیدن 29 مهرماه، روز جهانی پوکی استخوان، عنوان کرد: پوکی استخوان بیماری خاموش نیز نامیده می شود، چرا که درمراحل اولیه علامتی ندارد و همین امر تشخیص را با مشکل مواجه می کند، آمار ها نشان می دهند که تقریبا 50-30% زنان و 31-15% مردان در طول زندگی خود دچار شکستگی های ناشی از پوکی استخوان می شوند.
«مهسا زارع» با اشاره به اینکه یکی از راه های تشخیص پوکی استخوان، سنجش تراکم استخوان(BMD) می باشد، عوامل قابل کنترل و پیشگیری کننده از پوکی استخوان را بیان کرد:
1-وزن: وزن بسیار کم (نسبت به وزن طبیعی برای سن و قد) سبب کاهش استحکام استخوان می شود، در نتیجه از لاغری یا چاقی بیش از حد اجتناب کنید.
2-تحرک: عدم تحرک و فعالیت بدنی، روند کاهش توده استخوان را تسریع می کند. داشتن حداقل 30 دقیقه پیاده روی روزانه روش مناسبی جهت پیشگیری از پوکی استخوان است.
3-دخانیات : مصرف سیگار از جمله عواملی است که نقش آن در بروز پوکی استخوان ثابت شده است.
4-استفاده طولانی مدت از برخی داروها:
داروهایی مثل کورتن ها، کاربامازپین و هپارین سبب کاهش تراکم استخوان می شوند، البته این به معنی قطع خودسرانه این داروها نمی باشد بلکه باید حواس تان به مصرف منابع کلسیم باشد یا در صورت نیاز با مشورت پزشک مصرف مکمل های حاوی کلسیم و ویتامین D شروع شود.
5-تغذیه: پروتئین ناکافی در رژیم غذایی می تواند موجب کاهش مقاومت و قدرت عضلات و افزایش احتمال افتادن و در نتیجه خطر شکستگی گردد، مصرف ناکافی کلسیم و ویتامین D به تدریج موجب کاهش تراکم استخوان ها می شود.
لبنیات منبع غنی کلسیم است، نوجوانان و جوانان تا سن 24 سالگی و زنان باردار و شیرده باید روزانه 4-3 سهم (هر سهم معادل 1 لیوان شیر) از لبنیات استفاده کنند.
زارع در پایان افزود: برای داشتن استخوان های سالم علاوه بر مصرف کلسیم بدن به منیزیم، ویتامین های K، B6، B12 و دیگر مواد معدنی احتیاج دارد، که اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید آن ها را به میزان کافی دریافت خواهید کرد./سرافراز
پایان خبر
نظر دهید