۱- ناشتا بودن به چه معنایی می باشد؟
نباید طی ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش غذا بخورید.
نباید طی ۱۲ ساعت قبل از آزمایش مایعات بنوشید(خوردن آب به میزان نیاز اشکالی ندارد).
نباید طی ساعات ناشتایی آدامس بجوید.
نباید از شکلات مختلف، شربت سینه و… استفاده نمایید.
۲- برای آزمایش قند چند ساعت ناشتایی لازم است؟
برای آزمایش قند ۹-۸ ساعت ناشتایی کافی است. زمان ناشتایی بیشتر از این مقدار، برخلاف تصور میزان قند را بالا میبرد.
۳- برای آزمایش چربی چند ساعت ناشتایی لازم است؟
برای آزمایش چربی حداقل ۱۲ ساعت ناشتایی لازم است. شایان ذکر است که که برای اطمینان از نتیجه ی تست چربی خون، باید برای مدت حداقل ۲ هفته دارای یک رژیم غذایی متعادل باشید.
۴- برای آزمایش قند دوساعته بعد از صبحانه چکار باید کرد؟
بعد از گرفتن قند خون ناشتا، صبحانه معمولی که هر روز مصرف میگردد، میل نمائید.
همزمان با خوردن اولین لقمه صبحانه ساعت را یادداشت نمایید زیرا ۲ ساعت بعد از آن زمان، نمونه خون دو ساعته گرفته میشود.
حتی المقدور صبحانه در آزمایشگاه صرف گردد تا زمان دقیق باشد.
۵- آیا تزریق اتسواین قبل از آزمایش قند خون در نتیجه آزمایش موثر است؟
بله، بهتر است اول قند ناشتا گرفته شود و بعد انسولین تزریق گردد مگر اینکه پزشک معالج بر تزریق انسولین قبل از آزمایش قند ناشتا تاکید کند.
۶- شرایط انجام آزمایشات پرولاکتین چگونه می باشد؟
پرولاکتین که از هیپوفیز ترشح میشود هورمونی است که در طی دوره حاملگی و شیردهی ۱۰ تا ۲۰ برابر افزایش مییابد. انجام این آزمایش در اختلالات هورمونی از جمله به هم خوردن نظم عادت ماهیانه و در بیماران مشکوک به تومور هیپوفیز کمک کننده است.
مراعات نکات زیر قبل از انجام آزمایش ضروری میباشد.
باید حداقل ۲ ساعت و حداکثر ۳ ساعت بعد از بیدار شدن از خواب نمونه گرفته شود، مگر اینکه پزشک معالج شرایط ویژه ای را مطرح نماید.
در شب قبل از آزمایش لباس گشاد و راحت پوشیده شود و از پوشیدن لباس تنگ خصوصا در ناحیه سینه و پستان اجتناب گردد.
معاینه و تحریک پستان ها طی ۲۴ ساعت قبل از آزمایش موجب اشتباه در نتیجه آزمایش میشود.
بیماران از نزدیکی و تماس جنسی در شب قبل از آزمایش خودداری نمایند.
طی ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش از ورزش و فعالیت های شدید بدنی خودداری نموده و مصرف قرص های ضدبارداری، کلروپرومازین، میتل لوپا طبق نظر پزشک معالج قطع گردد.
استرس در زمان انجام آزمایش خصوصا در طی ۳۰ دقیقه قبل از آن موجب نتایج اشتباه میشود لذا بیماران باید استرس خود را در زمان آزمایش به حداقل برسانند.
۷- انجام آزمایشات FSH و LH بهتر است در چه زمانی انجام شود؟
آزمایشات LH،FSH بهتر است در روز دوم یا سوم قاعدگی انجام شود. با نظر پزشک معالج و ذکر روز پریودی در زمانهای دیگر هم قابل انجام است.
۸- آیا آزمایش PSA نیاز به مراعات شرایط ویژه ای دارد؟
این آزمایش از اواسط دهه چهارم برای آقایان توصیه میشود سالانه انجام شود.
یک هفته قبل از آزمایش از معاینه پروستات خودداری شود.
حداقل ۴۸ ساعت از آخرین انزال گذشته باشد.
۴۸ساعت قبل از آزمایش، سونوگرافی پروستات انجام نشده باشد.
۹- آزمایش هورمون تیروئید نیاز به ناشتایی دارد؟
آزمایشات تیروئید نیازی به محدودیت مصرف غذا و مایعات ندارد اما به علت اثری که افزایش چربی بر نتایج آزمایشات تیروئید دارد بهتر است ۳-۴ ساعت قبل از انجام آزمایش غذا مصرف نشود.
۱۰- آیا زمان پریودی بر نتیجه آزمایش تاثیری دارد؟
بسیاری از مواد در چرخه قاعدگی تغییر مییابند، مثلا کلسترول در زمان تخمک گذاری به میزان زیادی کاهش مییابد، فسفات و آهن در طول دوره قاعدگی کاهش مییابد.
۱۱- جمع آوری نمونه ادرار ۲۴ ساعته به چه صورت می باشد؟
از سوی آزمایشگاه ظرف های ویژه ای به شما داده می شود که ممکن است حاوی مواد نگه دارنده ی جامد یا مایع باشد که نباید آن را دور بریزید یا بو کنید، از تماس این مواد با پوست نیز اجتناب کنید.
از ظروف دیگری غیر از آزمایشگاه جهت جمع آوری ادرار ۲۴ ساعته استفاده نکنید.
در ابتدای جمع آوری ادرار در یک زمان معین (مثلاً ساعت ۸ صبح) ادرار نموده و آن را دور بریزید و ساعت اولین ادرار را یادداشت کنید. بعد از آن ساعت، تمامی ادرارهای بعدی خود را داخل ظرف مورد نظر بریزید و تا ۲۴ ساعت تمامی ادرارهای دفعی خود را جمع آوری کنید. ادرار پایانی شما باید دقیقاً راس همان ساعت شروع باشد که آن را یادداشت کرده اید(مثلاً ساعت ۸ صبح روز بعد).
در طول جمع آوری ادرار باید ظرف جمع آوری جمع آوری دور از دسترس کودکان و در جای خنک (ترجیحا در یخچال) نگه داری شده و بلافاصله پس از اتمام جمع آوری، به آزمایشگاه تحویل داده شود.
روزی را جهت جمع آوری ادرار ۲۴ ساعته انتخاب کنید که حتیالامکان در منزل هستید و فعالیت های فیزیکی شدید نداشته باشید.
۱۲-شرایط جمع آوری نمونه مدفوع به چه صورت میباشد؟
رایج ترین کاربرد آزمایش مدفوع تشخیص انواع مختلف انگل های بیماری زا در روده است. افرادی که تحت آزمایش مدفوع قرار میگیرند، باید برای مدت ۷ تا ۱۰ روز پیش از انجام این آزمایش از درمان با روغن گرچک یا روغن های معدنی، بیسموت منیزیوم، ترکیبات ضد اسهال، تنقیه باریوم و مصرف آنتی بیوتیک خودداری نمایند. رعایت نکات زیر ضروری است:
بهتر است این آزمایش در سه نوبت و هر روزه یا یک روز در میان انجام شود تا احتمال تشخیص انگل های روده ای بیشتر باشد.
نمونه ی مدفوع به اندازه یک فندق یا بیشتر مورد نیاز می باشد.
نمونه ی مدفوع باید مستقیماً در ظرفی که از طرف آزمایشگاه در اختیار بیمار قرار میگیرد، جمع آوری شود. اگر بیمار بستری است، نمونه را در یک ظرف خشک جمع آوری نموده و سپس با استفاده از چوب مخصوص (آبسلانک) نمونه را به ظرف برچسب دار انتقال دهید.
نمونه ی مدفوع نباید به آب یا ادرار آلوده شود چون ادرار میتواند برخی از انگل های فعال را از بین ببرد.
بیماران باید نمونه ی جمع آوری شده را خصوصاً در موارد اسهالی بودن نمونه سریعاً به آزمایشگاه انتقال دهند. اگر انتقال نمونه حداکثر تا ۳۰ دقیقه پس از جمع آوری نمونه امکان پذیر نباشد لازم است که نمونه در یخچال نگهداری شود.
۱۳-شرایط گرفتن آزمایشات کشت و تجزیه ادرار به چه صورت می باشد؟
نیازی به ناشتایی و یا محدودیت غذایی قبل آزمایش نیست.
بهتر است نمونهی ادرار اول صبح که حداقل ۸ ساعت در مثانه مانده و تغلیظ شده است، مورد آزمایش قرار گیرد؛ در غیر این صورت میتوان از نمونهی ادرار تصادفی جهت بررسی و کشت استفاده نمود.
در مواردی که باید آزمایش کشت ادرار انجام شود، حداقل از سه روز قبل نباید آنتیبیوتیک مصرف شده باشد (در مواردی که رعایت این مطلب مقدور نیست باید به پزشک معالج و آزمایشگاه اطلاع داده شود).
برای نمونهی کشت ادرار باید از ظرف کشت ادرار دهان گشاد، دربدار و یک بار مصرف استریل استفاده شود. هم چنین برای نمونهی آنالیز ادرار ظرف باید تمیز باشد ولی استریل بودن آن الزامی نیست.
حداقل حجم نمونه جهت آنالیز ادرار cc۱۰ میباشد.
پیش از نمونهگیری از نوشیدن بیش از حد مایعات اجتناب شود. مقدار آب مصرفی بطور معمول در طول یک روز زمستان ۴ تا ۵ لیوان و در تابستان ۵ تا ۶ لیوان میباشد.
۱۴-شرایط آزمایش غربالگری GCTبه چه صورت می باشد؟
برای غربالگری بانوان مبتلا به دیابت شیرین در دوران بارداری(هفته۲۸-۲۴ حاملگی)آزمایش GCT درخواست میشود. برای انجام این آزمایش دادن نمونه ادرار و بررسی آن از نظر وجود قند همراه با هر بار خونگیری توصیه میشود.