• 1403/03/20
  • - تعداد بازدید: 43
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
به مناسبت روز جهانی ایمنی مواد غذایی

قوانین طلایی ایمنی و بهداشت مواد غذایی

روز جهانی ایمنی غذا هر سال در هفتم ژوئن مقارن با ۱۸ خرداد ۱۴۰۳ برگزار می‌شود و شعار امسال، «ایمنی مواد غذایی: آمادگی برای موارد غیرمنتظره» نامگذاری شده است.

 

قوانین طلایی سازمان جهانی بهداشت برای ایمنی وبهداشت غذایی عبارتند از :

 

۱.برای اطمینان از ایمنی غذا ، غذاهای فرآوری شده را انتخاب نمائید.

 مصرف بسیاری از مواد غذایی نظیرمیوه ها وسبزی ها درحالت طبیعی بهترین توصیه است ولی مواد غذایی دیگر بدون طی مراحل فرآوری ایمن نیستند برای مثال به جای شیرتازه ، شیرپاستوریزه بخرید واگرقدرت انتخاب دارید، ازگوشت ماکیان تازه یا فریز شده ای استفاده نمائید که بوسیله اشعه یونیزان پاستوریزه شده باشند . درهنگام خرید به یاد داشته باشید که فرآوری کردن مواد غذایی برای افزایش ایمنی، همراه با افزایش مدت ماندگاری ابداع شده است . غذاهای معینی مثل کاهو که بصورت خام خورده می شوند احتیاج به شستشو و ضدعفونی دقیق دارند.

۲. غذاها راخوب بپزید.

بسیاری از غذاهای خام ، بخصوص گوشت ماکیان ، گوشت قرمز وشیر غیرپاستوریزه معمولا” آلوده به میکروبهای بیماریزا می باشند پخت دقیق آنها می تواند میکروبهای بیماریزا را ازبین ببرد ولی بخاطر داشته باشید که برای رسیدن به این مهم دمای تمام قسمتهای ماده غذایی باید به حداقل ۷۰ درجه سانتیگراد برسد . اگرمرغ پخته شده هنوز در نزدیک استخوانها خام باقی مانده است آن رابه داخل ظرف برگردانید تا کاملا ” پخته شود.

 گوشت ، ماهی وماکیان یخ زده باید قبل از پخت، کاملا” ازانجماد خارج شوند.

۳.  بلافاصله بعدازپخت غذا را مصرف کنید.

وقتی غذای طبخ شده به اندازه دمای اتاق سرد شود ، میکروبها درآن شروع به تکثیر می کنند هرچه زمان بیشتری سپری شود ، خطر بیشتراست برای رعایت ایمنی ، غذا را بلافاصله بعد از پخت مصرف نمایند .

۴. غذاهای پخته را به دقت نگهداری کنید.

اگر مجبورید که غذا را پیشاپیش تهیه کنید یا می خواهید آن را برای مدتی نگهدارید، آن را در مکان گرم ( نزدیک یا بالای ۶۰ درجه سانتیگراد)  یا در مکان سرد ( نزدیک یا زیر ۱۰ درجه سانتیگراد ) نگهداری نمایید .زمانی که بخواهید غذا را برای مدت ۴ یا ۵ساعت نگهداری کنید، این قانون اهمیت حیاتی خواهد داشت . بطور کلی غذای کودکان بهتراست که ازقبل تهیه نشود . یکی از اشتباهاتی که موجب بروز مسمومیت های غذایی بی شمار می گردد گذاشتن مقدار زیادی غذای گرم درداخل یخچال است دریک یخچال تقریبا ” پر ، غذاها نمی توانند به آن سرعت که باید و شاید سرد شوند . وقتی مغز غذا به مدت طولانی گرم باقی بماند ( یعنی بالای ۱۰ درجه سانتیگراد ) ، میکروبها رشد کرده وبه سرعت تا حد بیماریزایی تکثیرمی یابند.

۵. ازتماس بین غذاهای خام وپخته جلوگیری نمائید.

غذاهای سالم پخته شده می توانند در اثرکوچکترین برخورد با غذاهای خام آلوده شوند این آلودگی ممکن است مستقیم باشد، مثل زمانی که گوشت خام ماکیان با غذای پخته تماس یابد . این موضوع می تواند ازاین هم ظریفتر باشد . برای مثال زمانی که مرغ خام را آماده می کنید ازهمان تخته وچاقوی شسته نشده برای قطعه قطعه کردن مرغ پخته استفاده نکنید . انجام این کار می تواند تمام خطرات بالقوه رشد میکروبی را دوباره ایجاد کرده وباعث بروزبیماری شود .

۶. دستهایتان را به صورت مکرر بشوئید.

قبل از شروع به آماده کردن غذا و همینطور بعداز پایان این کار دستهایتان را به دقت بشوئید خصوصا ” بعد از توالت و یا پس ازآماده سازی غذاهای خام مثل ماهی ، گوشت وماکیان ، و اگردر دستهایتان عفونتی وجود دارد قبل از تهیه غذا روی آن را پوشانده وپانسمان نمائید .

همچنین به خاطر داشته باشید که حیوانات خانگی مانند سگها ، پرندگان و بخصوص لاک پشت غالبا ” ناقل میکروبهای بیماریزای خطرناک هستند.

«مهسا زارع»

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان شهدای سروستان

پایان خبر 

  • گروه خبری : گروه های مطالب,اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 103343
کلیدواژه